Shihan Taiđi Kaze

Sensei Velibor Dimitrijević

 
 

 

 
 
 
     

KASE HA SHOTOKAN RYU KARATE-DO AKADEMIJA SRBIJE

Sensei  VELIBOR DIMITRIJEVIĆ 7DAN

 

 

 

 

Bio je jedan od najbližih asistenata Taiđi Kazea, a danas je član Tehničke komisije i jedan od vodećih instruktora Svetske Kase Ha Shotokan Ryu Karate-Do Akademije.

Jedinstven po svojoj tehničkoj superiornosti uspeo je da pronikne u tajne Budoa i danas je jedan od malobrojnih sledbenika koji na autentičan način promoviše viziju i demonstrira učenje sensei Kazea.

Rođen je 1953 godine i diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Nišu.  Karateom je počeo da se bavi 1969 godine i sva majstorska zvanja mu je dodelio Taiji Kase.  Presudnu ulogu za njegovo formiranje na početku bavljenja karateom imao je sensei Takaši Tokuhisa, jedan od najistaknutijih japanskih instruktora tog vremena. 

Kao član državnog tima bivše Jugoslavije učestvovao je na dva Svetska i 11 Evropskih šampionata osvojivši 15 medalja.  Između ostalog bio je dva puta šampion Evrope u katama, tri puta drugi i dva puta treći, dva puta drugi kao član tima u borbama a kao član kata tima dva puta drugi i dva puta treći.  Na svetskim šampionatima kao član kata tima osvojio je dva puta bronzanu medalju.  Na državnim šampionatima je osvojio 22 medalje.  Bio je dva puta šampion u borbama u svojoj kategoriji  a dva puta drugi, vicešampion u apsolutnoj kategoriji i dva puta treći i neprikosnoveni šampion sa 8 titula u katama.  Bio je takođe šampion i vicešampion u apsolutnoj kategoriji u borbama na prvenstvima Srbije i više od 10 puta uzastopno šampion u katama.

Više nego uspešna takmičarska karijera nije ga udaljila od namere za dostizanjem viših dometa od osvojenih medalja, smatrajući ih samo neminovnom fazom u razviju na putu traženja istinske suštine Karate-Doa.  Krajem osamdesetih godina odlazi u Atinu, da bi ubrzo nakon toga ponovo stupio u kontakt sa Taiđi Kazeom, nakon pauze od 15 godina. 

Postaje član Svetske Karate-Do Shotokan Akademije ubrzo nakon njenog formiranja 1989 godine.  Ponovni kontakt sa sensei Kazeom bio je presudan da Vebo sensei prihvati Budo koncept Kazeovog karatea kao svoju životnu filozofiju. 

Danas zvuči kao anegdota kada mu je nakon jednog od prvih seminara Kaze sensei rekao: “bio si šampion, imaš vrhunsku tehniku i izuzetan kime, sada ti je vreme da počneš da se baviš karateom“.  Tada je bio blizu četrdesete. 

Vođen instiktom i fasciniran Kazeovim konceptom počinje novi krug na svom životnom i karate putu, u traženju nivoa iznad medalja, tehnike i fizičke snage.  Preko stotinu seminara širom Evrope i brojni lični kontakti učinili su da ga sensei Kaze imenuje za jednog od svojih najistaknutijih asistenata.

Nakon smrti Taiđi Kazea 2004 godine zajedno sa kolegama iz Tehničke komisije nastoji da se očuva tradicija i učenje velikog učitelja i zvanično je jedan od osnivača Svetske Akademije koja nastavlja njegovo delo.

Sensei Velibor Dimitrijević je Predsednik Kase Ha Shotokan Ryu Karate-Do Akademije Srbije koja u našoj zemlji zastupa i promoviše Kazeov koncept Budo Karatea.  Pored toga redovno podučava u Honbu Dojou u Atini ali i u brojnim evropskim zemljama  (Engleska, Nemačka, Švedska, Finska, Italija, Grčka. Španija)