Šta je budo

Fizički aspekt

Mentalni aspekt

Duhovni aspekt

Zen

 

 
 
 
     

FIZIČKI ASPEKT VEŽBANJA U BUDO KARATEU

 

 

Fizičko vežbanje, ne samo kod borilačkih veština već i u bilo kom pojedinačnom ili kolektivnom sportu, kao i u bilo kojoj vrsti fizičke aktivnosti predstavlja potrebu organizma.  Za ljudsko telo kretanje i fizička aktivnost predstavljaju način regeneracije životne energije i uslov postojanja. 

Kompleksnost pokreta i ravnomernost u korišćenju celog tela čine vežbanje karatea vidom najkompletnije psiho-fizičke aktivnosti.  Međutim, važno je sagledati specifičnost karate pokreta i njihov uticaj na ljudsko telo i iz jednog drugog aspekta.

Naime, u prirodi čoveka je da se igra i sport je jedna prilika da to čini.   Bilo koji sukob ili rat su daleko od igre i ta činjenica suštinski menja način vežbanja. 

Kod sportova su pokreti usmereni na kontrolu lopte, rekvizita ili imaju estetsku vrednost, dok se istovremeno između protivnika nalazi mrežica, lopta, okvir gola ili koš.  U karateu su pokreti usmereni na direktni kontakt sa protivnikovim telom sa namerom da ga povrede ili eliminišu. 

Najveci broj takvih pokreta nisu urođeni već se stiču dugotrajnim ponavljanjem sve dok ne postanu stečeni refleksi.  Učenje i usvajanje brojnih “novih“ pokreta i dostizanje efikasnosti u njihovoj primeni čini trening u karate veštini daleko kompleksnijim u odnosu na sportove.