Misija

Istorijat

Članstvo

Organizacija rada

Seminari

 
 
 
     

STVARANJE AKADEMIJE

 

Karate se u Srbiji razvio početkom sedamdesetih godina prošlog veka i do kraja osamdesetih Taiđi Kaze sensei je bio tehnički savetnik zvanične karate federacije tadašnje Jugoslavije, kada je stasala verovatno najuspešnija generacija karateka sa ovih prostora, koji su se svojim tehničkim kvalitetom i rezultatima svrstali u sam vrh Evropskog i Svetskog karatea.  Nakon 1980 tadašnji lideri karate saveza na sraman način prekidaju saradnju sa njim. 

Nakon osnivanja WKSA (Svetske Karate-Do Shotokan Akademije) 1989 sensei Velibor Dimitrijević postaje njen član a ubzo nakon toga i jedan od najbližih asistenata Taiđi Kazea.  Njegovom zaslugom je nakon prekida od 13 godina Kaze sensei ponovo došao u Srbiji. 

Možda i nije slučajno da se to dogodilo pod najtežim uslovima.  Naša zemlja je  bila pod ratnom pretnjom i pod potpunom međunarodnom blokadom, a nažalost i tadašnji čelnici karate saveza su na sve načine pokušavali da spreče njegov dolazak iako je većina njih od njega naučila prve korake u karateu.

Uz podršku jednog od najvećih karate imena sa ovih prostora, sensei Dragoslava Božovića i u organizaciji karate kluba Omladinac u Nišu je 13. Juna 1993 godine pred gotovo 3000 gledalaca održan dvodnevni spektakularni seminar koji je razbio sve dileme i razuverio sve skeptike ostavivši jasnu poruku da je moćan onaj ko potvrdi sebe.  Taj događaj je obeležio i početak stvaranja Akademije Srbije.  Kase sensei je ponovo došao 1995 godine, a seminari su održani u Beogradu i Nišu.

Strogo poštujući svoj moralni i etički kodeks, Akademija je do danas ostala dosledna ideji svog osnivača i zahvaljujući sensei Dimitrijeviću i njegovim lojalnim sledbenicima nastavlja svoju misiju.

 

 Seminar u Nišu 13. Juna 1993     

 Sa letnjeg kampa 2008